Åk 9 – Frågar att fundera och resonera om

Idag, tisdag, på lektionen diskuterade vi möjliga uppgifter till förhöret om världskrigen m m. Vi tittade på en del ur kunskapskraven, där det står att kunskaperna ska visas genom att vi för underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar.

Det kom flera mycket bra och intressanta förslag. Ett förslag var att utgå från frågan hur Hitler kunde komma till makten. I denna frågeställning kan man visa mycket kunskaper om denna tidsperiod. Denna frågeställningen kan man även utveckla, genom att fundera över vilka konsekvenser det fick att Hitler kom till makten.

200px-Bundesarchiv_Bild_183-H1216-0500-002,_Adolf_Hitler Bundesarchiv_Bild_183-1989-0322-506,_Adolf_Hitler,_Kinderbild

Hur kunde Hitler komma till makten?

Hur/varför kom Hitler till makten? Försök att hitta olika orsaker/orsakssammanhang till varför Hitler kom till makten.

Gå tillbaka i tiden och tänk på hur olika saker hänger ihop. Ta med det som ni tycker är viktigt. Ju fler orsaker som ni kan hitta, och ju utförligare ni kan visa och förklara hur de hänger ihop, desto bättre.

Vilka konsekvenser fick det att Hitler kom till makten?

Försök att hitta olika konsekvenser av att Hitler fick makten i Tyskland. Gå framåt i tiden och tänk på hur tiden efter påverkades. Ge gärna exempel på hur nutiden har påverkats.

800px-Auschwitz_entrance Jews_forced_to_march_with_star_Kristallnacht Victory_job_(AWM_ARTV00332) Women_at_work_during_the_First_World_War-_Munitions_Production,_Chilwell,_Nottinghamshire,_England,_UK,_c_1917_Q30014

732px-Unemployed_men_queued_outside_a_depression_soup_kitchen_opened_in_Chicago_by_Al_Capone,_02-1931_-_NARA_-_541927

Levnadsvillkor

Titta på bilderna, vad visar de? Hur var levnadsvillkoren för olika sociala grupper under denna tidsperiod? Hur förändrades levnadsvillkoren för olika sociala grupper?

OBS! Tänk på

När ni resonerar om orsaker, konsekvenser och levnadsvillkor ska ni använda era kunskaper om tidsperioden för att underbygga era resonemang (t ex genom att ge exempel). Tänk på att visa så mycket av era kunskaper om tidsperioden som möjligt. Skriver ni t ex att en orsak var Versaillesfreden, så förklara vad Versaillesfreden var, när den slöts, vad den innebar o s v. Låtsas att ni skriver till en som inte kan något om denna tidsperiod.

Om ni har frågor eller funderingar, prata eller maila mig.

Annonser
Det här inlägget postades i Åk 9, Åk 9 Uppgifter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s